2021-02-12 10:46:47• hírek • Szatmár.ro

Ismét csontig hatol a hideg – Folytatódnak a Máltai Szeretetszolgálat éjszakai hajléktalanakciói

Nyolcadik éve járják a szatmári éjszakát a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei a legnagyobb hidegek idején. Ahogy 8 éve is, ma ugyanúgy találkoznak hajléktalanokkal, akik számára egy palack forró tea, vagy egy adag melegétel a túlélést jelentheti.

A Máltai Szeretetszolgálat szatmári szervezetének önkéntesei évek óta szívügyüknek érzik városunk hajléktalanjainak a sorság. A téli őrjárat-akciót nyolc évvel ezelőtt hívták életre, hogy amikor a hőmérő higanyszála 0 Celsius fok alá süllyed, elinduljanak az szatmárnémeti hajléktalanokat megkeresve ruhával, takaróval, étellel vagy meleg teával segítsék azok túlélését.


Az idei évben a kezdeményezés mellé állt a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Szociális Osztálya is, illetve együttműködési megegyezés született az „O masă caldă” Egyesülettel is, utóbbiak elvállalták, hogy a mínuszos éjjelek hajléktalan akcióit meleg étellel támogatják.



Hegedüs Gergő a Máltai Szeretetszolgálat szatmári fiókszervezetének vezetője szerkesztőségünknek elmondta, nagy öröm számukra, hogy partnerekre leltek ebben a kezdeményezésben, hiszen mindig jól jön a segítség.


„A polgármesteri hivatal szociális osztálya részéről 2 személy kísér el bennünket az éjszakai őrjáratokra, az „O masă caldă” Egyesület pedig minden nap friss, meleg ételt biztosít, amit mi elhozunk, kiporciózunk és szétosztjuk a hajléktalanok számára. Tegnap éjszaka 12 hajléktalan személyt sikerült felkutatni, akik nagyon örültek nekünk és a meleg ételnek. Hidegek az éjszakák, nagy szükségük van a segítségünkre, az ételre, a forró teára” – magyarázta szerkesztőségünknek a szervezet vezetője.

Az akcióban részt vett Balaj Adrian a szociális igazgatóság vezetője is, aki nem először tanúsított mellé állást a hajléktalan-akció kapcsán, testközelből véve ki részét a kezdeményezésből.   



Elmondta, ugyanakkor, hogy az „O masă caldă” Egyesülettel egyelőre egy olyan rövid távú megállapodás született, mely révén az elkövetkező napok során meleg étellel segítik az önkéntes-akciót. Az előrejelzések szerint ez jövő hét szerda-csütörtökig is eltarthat. Viszont kilátásban van egy újabb megbeszélés is, amely alkalmával tárgyalni fognak a jövőbeni lehetőségekről is.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján Hegedüs Gergő elmondta, a hajléktalanok száma évről évre változó Szatmárnémetiben, voltak évek, amikor kifejezetten kevés hajléktalanra bukkantak, de olyan is volt, amikor az átlagosnál több esettel találkoztak. Csütörtök éjszaka 12 személyre bukkantak, köztük férfiakra és nőkre egyaránt. Gyerekekkel idén nem találkoztak, viszont volt olyan év amikor igen.



Mivel a következő időszakban folyamatosan fagypont alatt marad a hőmérséklet, arra kérnek mindenkit, amennyiben hajléktalanokról tudnak, jelezzék azt a 0751-200703-as telefonszámon.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: